Stedentrip Marseille: dwalen door de straten.

Begin dit jaar besloten mijn vriend en ik dat het tijd was voor een vierdaagse stedentrip in Europa. Het weekend waarin we weg wilden stond vast, alleen hadden we nog geen besluit genomen over de plaats die we wilden ontdekken. We besloten te zoeken naar een bestemming op de manier waarop we dat het liefst doen, met Google Flights, en kwamen uit bij een stedentrip in Marseille. Ik hoor je denken: “Marseille?!”. Dat dachten wij ook, en juist daarom werden we nieuwsgierig. We boekte de vliegtickets, vonden een compact maar fijn appartement direct aan de oude haven van Marseille genaamd Port Vieux, en konden niet wachten om te gaan!

Nadat we hadden geboekt begon ik meer mensen om mij heen te spreken over Marseille, en eerlijk is eerlijk, ik kreeg er geen positieve verhalen over te horen. Niemand was er ooit eerder geweest, maar bijna elke keer viel er wel een van deze woorden: drugs, maffia of quartiers chauds (flatwijken waar speciale wetten gelden). En dan heb ik het nog niet over de collega die mij wees op de serie Marseille op Netflix.. Na al die verhalen ben ik het hele web af gaan speuren naar leuke blogs, artikelen en meer om alle negatieve verhalen over Marseille te compenseren of zelfs te ontkrachten. Maar goed, alles lag al vast dus we zouden hoe dan ook gaan en zelf gaan ervaren hoe de stad is.

Dag 1: ready for take off..

We vertrokken op een bewolkte middag in Mei naar Eindhoven Airport, zagen de zonsondergang op 10 kilometer hoogte (mijn favoriet!) en landden twee uur later op Aéroport Marseille Provence. Hier maakten we gebruik van de airport shuttle die rijdt tussen het vliegveld en het treinstation Marseille Saint Charles. Vanaf het treinstation was het nog 30 minuten lopen naar ons appartement. Normaal zouden we dat niet zo’n probleem vinden, maar gezien het al donker was en we alle drugs en maffia verhalen nog in ons achterhoofd hadden zitten besloten we toch maar om de metro te pakken. We checkten in in het appartement, haalde nog wat boodschapjes en trapten de stedentrip af met een potje Beverbende.


– Reistip –
Ga je met de Airport Shuttle vanaf het vliegveld naar het treinstation?
Koop dan een aller-retour. Dit retour ticket is voordeliger dan
twee enkeltjes. Kan die die paar euro’s weer besteden aan
een lekker ruikend Marseille zeepje.


Dag 2: ronddwalen door smalle straatjes, langs muurschilderingen en over prachtige pleintjes.

De eerste dag in een nieuwe stad vind ik altijd spannend, maar dan op een leuke manier. Hoe zal de stad aanvoelen? Hoe zijn de mensen, het eten, de gebouwen? Er is maar een manier om daar achter te komen, en dat is door op pad te gaan!

Hoewel de temperatuur door de stevige wind een beetje aan de frisse kant was, maakte de zon veel goed. We begonnen onze wandeling in de haven Port Vieux. Deze jachthaven ligt tussen twee forten in die vroeger als doel hadden om deze belangrijke haven te beschermen tegen indringers.

De twee forten die Port vieux in Marseille beschermde.

Op de kade liepen we in alle rust langs marktkraampjes met dagverse vis, fleurige bloemen en geurige zeepblokken. Via het plein Espace Villeneuve Bargemon, waar freerunners van alle leeftijden hun tricks aan het oefenen waren, liepen we naar Le Panier. Dit is een bruisende wijk vol smalle straatjes, kleine winkeltjes van creatievelingen, graffiti kunstwerken en gezellige pleintjes. Een hele fijne plek om straat voor straat doorheen te (ver)dwalen met een camera. Vergeet vooral niet om even bij een bakkertje binnen te stappen voor een broodje of lekkere koekjes. Hoewel onze Franse taal niet très bien is, liepen we toch met wat heerlijke dingetjes de deur uit.

Ons ontbijt aten we in het zonnetje op aan de boulevard Jacques Saade, tussen de Cathédrale la Mejor en de Middelandse Zee in. De kathedraal met mediterrane uitstraling is enorm en bijzonder mooi door de gestreepte buitenkant van groen en beige kalksteen. Op het moment dat wij er waren stond de voorkant van de kathedraal in de stijgers. Vond ik niet zo heel erg, want eigenlijk vind ik de achterzijde veel mooier door de koepels met hoogteverschillen.

Voor de kathedraal liepen wij de trappen af om richting het MuCEM te wandelen. Dit is het Museum van Europese en Mediterrane beschavingen en is gebouwd in 2013, toen Marseille culturele hoofdstad van Europa was. In het museum vind je tal van collecties, gericht op Europese en mediterrane beschavingen van de vroege oudheid tot nu. Alleen de buitenkant van het MuCEM is al prachtig om te zien. Als je goed kijkt, lijkt de structuur van de muren op koraal. Dit is zo ontworpen om de verbinding met de Middellandse Zee te maken.

We verlieten de kustlijn via Fort Saint-Jean om het hogerop te zoeken. We belandden via de kleurrijke Escaliers du Cours Julien op het terras rondom Fontaine du Cours Julien. Geloof me: ja, al die treden zijn het waard om op te lopen. En ook nog eens super Insta-proof natuurlijk. Bovenaan de trap wacht je een groot bruisend plein met waterpartijen, vlonders en een fontein. Rondom het water vind je tal van restaurants en terrasjes waar mensen gezellig samenkomen om te borrelen en te eten. Of gewoon even moeten uitpuffen van de trap..

Dag 3: letterlijk uitwaaien aan de kust

We hoorden ’s nachts al een paar keer harde klappen van luiken die open en dicht waaiden. In de ochtend werden we wakker met het geluid van een gierende wind die langs het gebouw raasde. We gingen dus letterlijk uitwaaien in de stad met windsnelheden van 64 km/u! Verkeersborden waren omgewaaid, grote containers waren omgeblazen als kartonnen dozen en zelfs de glazen pui van een sportschool had het begeven. Dan maar even een beetje beschutting opzoeken in Les Docks de Marseille. Dit is een oud havengebouw dat gerestaureerd en verbouwd is tot winkelcentrum waar je (als je niet weggeblazen wordt) heerlijk zou kunnen ronddwalen bij de kleine winkeltjes met veel te dure spullen.

En toch, ondanks de wind die ons letterlijk een zetje in de rug gaf, bleef het fijn om buiten te struinen met de zon op onze bol. Van het winkelcentrum, langs de Middellandse zee richting de Cathédral de la Mejor, via de smalle straatjes in Le Panier (waar we even een tussenstop moesten maken bij een ieniemienie bakkerij met heerlijke koekjes in de etalage) weer richting de haven Vieux Port. Tijd voor een drankje op het beschutte terras met zicht op boten van alle soorten en maten. En daar in de verte op de heuvel: Notre Dame de la Garde. De stad blijft verbazen. Wat is Marseille prachtig! 

Dag 4: op de fiets door Marseille

We startten de dag met een verse croissant en gingen de heuvelachtige stad ontdekken met Bajabikes. Samen met een Nederlandse dame die hier tijdelijk woont, verkenden we de delen van Marseille die we tot nu toe nog niet hadden gezien. Want als tweede grootste stad van Frankrijk hadden we nog wel even te gaan.. Super relaxed, want we fietsten op elektrische fietsen. En die luxe van trapondersteuning is zo verkeerd nog niet, want de stad heeft veel steile straten.

Het was een beetje onwennig om tussen de auto’s te rijden, maar al snel vlogen we met souplesse over de weg. Van stop naar stop waar we wat leerden over de historie en deze mythe over een sardientje. Zagen we plekjes die we anders zo voorbij waren gefietst, zoals bijvoorbeeld het schilderachtige vissersdorpje Vallon des Auffes. Ook namen we – via het smalste straatje waar ik ooit heb gefietst – een kijkje in de keuken van een drie sterren restaurant (waar je een hoofdgerecht kan nuttigen voor ‘slechts’ €120), zagen we het kalme azuurblauwe zeewater van dichtbij en genoten we wederom van de prachtige uitzichten.

We sloten de fietstocht af bij de Notre Dame la Garde. Dit is de basiliek die je vanuit elk punt van de stad kan zien liggen, omdat hij op het hoogste punt van de stad is gebouwd. De locals noemen deze basiliek ook wel la bonne mère (de goede moeder). Heilige Maria siert de top van deze kerk en kijkt als beschermheilige van de zeevaarders uit over de Middellandse Zee. En als je de buitenkant al mooi vindt, moet je echt eens naar binnen. De basiliek is kleurrijk en hangt vol kleine schepen die aan het plafond hangen. Met dit (letterlijke) hoogtepunt eindigde ook ons stedentripje. Stiekem waren we nog helemaal niet klaar om te gaan.. Er is nog zo veel moois te zien! 

Kortom: Marseille is niets van wat we dachten, en alles wat we niet verwachtten. De stad heeft ons verbaasd. We hebben de mooiste gebouwen, straatjes en hoekjes gezien, lekker gegeten en echt genoten. Misschien keren wij nog wel een keer terug.

Ben jij al eens in Marseille geweest? Of komt hij nu ook op jouw reislijstje te staan? Laat het mij weten in de reacties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *