Afgelopen week kon je eigenlijk niet om Arnhem heen, als perfecte bestemming voor een stedentrip. De Britse krant The Guardian zette mijn geboortestad op plek 7 in de stedentrip top 10 voor deze herfst. Ook de Lonely Planet vermeldde Arnhem in de nieuwe Best in Travel, waarin topbestemmingen wereldwijd voor het komende jaar staan. Dat maakt mij natuurlijk hertstikke trots.
Een dag struinen door Arnhem.
Dus, wat maakt Arnhem nou zo’n goede keuze? We hebben natuurlijk het Nederlands Openlucht museum, het Kröller Müller museum dat ligt in het Nationaal Park De Hoge Veluwe, meerdere fijne stadsparken en een indrukwekkende historie met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog. Je vult dus met gemak meerdere dagen in en rondom de stad. Wil je één dag door de stad dwalen? Dan is deze wandelroute perfect voor jou!
Tot grote hoogte in de Eusebius Kerk.
Of je nu met de auto, trein of bus in de stad aankomt, het Centraal Station van Arnhem is zeker de moeite waard om je dag te beginnen. Dit architectonische hoogstandje is het resultaat van een bijna 20 jaar (!) durend bouwproject.
Via de straat Nieuwe Plein loop je richting Rozet. In deze culturele hotspot vind je een prachtige bibliotheek die zeker een bezoek waard is. Vergeet niet om daarna een bezoek te brengen aan de bovenste etage. Hier vind je een expositie van de oude stadsgezichten van Arnhem op doek, beeld en film. Benieuwd hoe Arnhem er nu uitziet vanaf deze hoogte? Loop dan het dakterras op voor een wijds uitzicht over de stad. Dit is in de zomer trouwens een perfecte plek om wat te drinken.
Bekijk de stad vanuit de 73 meter hoge glazen
balkons in de Eusebius Kerk.
Kan je geen genoeg van hoge hoogtes krijgen? Loop dan langs de stadsbeek naar de Eusebius Kerk. Stap in de glazen panoramalift en stijg zo naar het hoogste punt van de stad: 73 meter hoogte. Onderweg zie je door de glazen wanden de binnenkant van de kerktoren en zo bekijk je bijvoorbeeld de klokken van het carillon van dichtbij. Ben je een echte waaghals? Maak dan nog even een tussenstop op de weg naar beneden. Aan de oost en west-kant zijn sinds kort twee glazen balkons te vinden en kijk je door de glazen bodem 60 meter naar beneden. De perfecte fotospot voor ’the gram’!
Lunchtijd in de 7 straatjes.
Via de Kerkstraat beland je in de 7 Straatjes van Arnhem. Heb je inmiddels al een beetje trek gekregen van alle (in)spanning? Dat komt goed uit! Deze zeven pittoreske straatjes liggen ietwat verborgen naast de winkelstraat en bieden je bijzondere winkeltjes en fijne eettentjes. Zodra je jouw buik weer vol hebt gegeten en gedronken loop je via de winkelstraat naar het Musiskwartier. Vergeet niet af en toe omhoog te kijken, want de winkels bevinden zich soms in de mooiste panden. Vanuit het Musiskwartier loop je vanuit de Walstraat door naar het Musispark. Dit is een van de fijne stadsparken die Arnhem rijk is. Hier kan je heerlijk toeven tussen de bomen tijdens het evenement ArnhemProeft!, dansen tijdens Koningsdag of gewoon doorheen wandelen op een zonnige dag.
Langs de Bomboca Koffiebar loop je zo het Spijkerkwartier in. Deze wijk werd in 1853 ontworpen en werd gedeeltelijk een wijk met veel allure. Dit is nog te zien aan de vele monumentale panden die je onder andere ziet als je door de Parkstraat en de Kastanjelaan loopt.
De Arnhemse wijk ‘Spijkerkwartier’ dankt zijn naam
aan twee opslagloodsen die hier vroeger stonden,
de zogenaamde spijkers.
Vanuit de Spijkerlaan loop je via de Steenstraat langs het Vitesse tankstation naar station Velperpoort. Daarachter begint de wijk Klarendal met de kenmerkende ‘Klarendalse molen’.
Wandelen door het creatieve Klarendal.
Je ziet de molen al in de verte al staan zodra je de Catharijnestraat inloopt. In deze straat vindt je nog iets bijzonders: op nummer 28 staat één van de tien museumwoningen die je in Arnhem vindt. Dit huis(je) is onderdeel van één van de twee hofjes die in 1866 werden gebouwd. In de beide hofjes woonden vroeger vooral ouderen, meest weduwen, en later ook arbeiders. Wil je eens binnenkijken? De open dagen vindt je op de website van Museum Woningen Arnhem.
Aan het einde van de Catharijnestraat sla je rechtsaf de Klarendalseweg op. Je bevind je nu in het Modekwartier. Dit is een creatieve wijk vol mode, design, kunst en eten. Je vindt er tal van winkels, werkplaatsen, studio’s, galerieën en restaurants. Door de diversiteit is deze straat zeker de moeite om doorheen te lopen. Keer ter hoogte van het Cultureel Centrum ‘Huis van Puck’ weer om, om de andere kant van de straat te bekijken. Begin je weer trek te krijgen? Tijd om ergens te gaan dineren! Wat dacht je van Caspar? In de zomer kan je heerlijk zitten op het terras, onder de sfeerlichtjes die van boom naar boom reiken. Is het buiten toch net te fris? Dan is het binnen ook goed vertoeven met een heerlijke rum uit bijvoorbeeld Barbados.
Klaar voor de wandel?
Lijkt deze wandelroute van 6 km door Arnhem jou wat? Ik heb hem voor je in Google Maps gezet zodat je kan blijven dwalen maar niet hoeft te verdwalen.
Arnhem Centraal Station tot de Kastanjelaan in het Spijkerkwartier – 2,5 km
Kastanjelaan tot Arnhem Centraal Station – 3,5 km