8 (reis)documentaires die je gezien moet hebben.

Zin om vanuit je luie bank even weg te dromen? Ik heb 8 (reis)documentaires voor je die je gezien moet hebben. Ontdek betoverende landschappen, ontmoet fascinerende culturen en leef je in. Van adembenemende vergezichten tot diepgaande menselijke verhalen. Pak je paspoort en plof op de bank met popcorn. ­čÖé

1. Long Way Up (2020)

The Long Way Up is (samen met Long Way Down en Long Way Round) mijn persoonlijke favoriet. In deze documentaireserie worden acteur Ewan McGregor en zijn vriend Charley Boorman gevolgd terwijl ze op de motor een ongelooflijke reis maken van het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika naar Los Angeles. Ze doorkruisen ruig terrein, uitgestrekte landschappen en trotseren de uitdagingen van de Pan-American Highway. Een avontuur dat je meeneemt op een motorreis vol adrenaline, prachtige landschappen en ontmoetingen met inspirerende mensen.

2. Into the Wild (2007)

Into the Wild is een reisdocumentaire die het waargebeurde verhaal volgt van avonturier Chris McCandless. Vastbesloten om de moderne samenleving te ontvluchten, laat hij alles achter en trekt hij naar de wildernis van Alaska. Tijdens zijn reis ontdekt hij de schoonheid en ruwheid van de natuur, terwijl hij worstelt met eenzaamheid en zelfontdekking. Met adembenemende beelden en diepgaande reflecties toont de film de zoektocht naar vrijheid en zingeving in een wereld vol materialisme. Into the Wild is een ontroerend eerbetoon aan een gedreven ziel die zijn eigen weg wilde vinden, maar uiteindelijk geconfronteerd werd met de harde realiteit van het leven in de wildernis.

3. Jiro Dreams of Sushi (2011)

Jiro Dreams of Sushi is een meeslepende documentaire die het leven volgt van Jiro Ono, een legendarische sushi-meester in Japan. Met onge├źvenaarde toewijding en perfectionisme streeft Jiro naar de ultieme sushi-ervaring. De docu biedt een intiem portret van zijn streven naar perfectie, de opofferingen die hij daarvoor maakt en zijn onwrikbare passie voor zijn ambacht. Jiro Dreams of Sushi is een smakelijke reis door de culinaire wereld van sushi en een inspirerend verhaal over meesterschap en het nastreven van excellentie.

4. The Salt of the Earth (2014)

The Salt of the Earth is een indrukwekkende documentaire die het leven en werk van fotograaf Sebastião Salgado verkent. Met zijn krachtige beelden legt hij sociale onrechtvaardigheid, menselijke tragedie en de schoonheid van de natuur vast. De film biedt een diepgaand inzicht in de kracht van beeldvorming en de impact van fotografie op de wereld. The Salt of the Earth is een meeslepende viering van de menselijke ervaring, gedreven door het verlangen naar verandering en bewustwording.

5. The Motorcycle Diaries (2004)

The Motorcycle Diaries is een documentaire die het waargebeurde verhaal volgt van de jonge Che Guevara en zijn vriend Alberto Granado tijdens hun motorreis door Zuid-Amerika. Terwijl ze de prachtige landschappen doorkruisen, worden ze geconfronteerd met de armoede en ongelijkheid die heersen in de regio. Deze reis vormt een keerpunt in het leven van Che Guevara, en legt de basis voor zijn revolutionaire idee├źn.

6. Grizzly Man (2005)

Grizzly Man is een intrigerende documentaire die het leven en de tragische dood van Timothy Treadwell volgt, een man die obsessief verbonden was met grizzlyberen in Alaska. De film biedt een diepgaand portret van Treadwell’s fascinatie en zijn roekeloze interacties met deze wilde dieren. Terwijl het verhaal zich ontvouwt, wordt de dunne grens tussen mens en natuur benadrukt, en wordt de kijker geconfronteerd met de onvoorspelbare en soms dodelijke gevolgen van deze intense relatie.

7. 180┬░ South (2010)

180┬░ South is een avontuurlijke documentaire die het verhaal vertelt van Jeff Johnson, een jonge avonturier die in de voetsporen treedt van de legendarische klimmer Yvon Chouinard, de oprichter van Patagonia. Johnson begint aan een epische reis naar Patagoni├ź, waar hij wordt ge├»nspireerd door de wilde schoonheid van de natuur en de roep van het avontuur. Een film die je inspireert om je eigen avontuurlijke dromen na te jagen.

8. Man on Wire (2008)

Man on Wire is een fascinerende documentaire die het buitengewone verhaal vertelt van de Franse koorddanser Philippe Petit. De film brengt ons terug naar de zomer van 1974, toen Petit een illegale en adembenemende wandeling maakte op een koord dat gespannen was tussen de Twin Towers van het World Trade Center in New York. Met spannende reconstructies en boeiende interviews laat de documentaire zien hoe Petit zijn ongekende passie en vastberadenheid gebruikte om een schijnbaar onmogelijke uitdaging aan te gaan.

En, staat er iets voor jou tussen? Sla ze dan op in je watchlist, of begin er meteen aan. Een aantal van de docu’s zijn te bekijken via Amazon Prime Video. Tipje: sluit hier een gratis proefabonnement af en laat je 30 dagen meevoeren op epische avonturen, lekker vanuit je luie bank. De (reis)documentaires zullen je hart veroveren, je geest verruimen en je verlangen naar avontuur aanwakkeren. Veel kijkplezier!