Je kent het vast wel: over een paar maanden ga je op reis en daar leef je al een hele tijd naartoe. Je weet precies welke kleding en reis musthaves je mee wilt nemen en waarvoor je nog even moet shoppen.. Met het inpakken van mijn backpack of koffer kan ik tijden bezig zijn omdat ik daar al zoveel voorpret aan beleef. Maar eigenlijk zou ik dat ook prima last-minute kunnen doen. Dat geldt niet voor alles, want er zijn een paar dingen waarvan het goed is dat je je daar tijdens je voorbereidingen even in gaat verdiepen.
1. Vaccinaties
Een paar maanden voor je op reis gaat is het goed om je te gaan voorbereiden op jouw reis, door je te verdiepen in de vaccinaties die verplicht en aanbevolen zijn voor jouw bestemming. Sommige vaccinaties bestaan uit meerdere prikken, dus het is slim om hier op tijd mee te beginnen. Kijk voor meer informatie over vaccinaties bijvoorbeeld op de website van GGD reisvaccinaties. Vergeet ook niet te kijken of je eerdere vaccinaties nog geldig zijn en of je een tussenstop maakt in een land waar gele koorts risicogebied is.

2. Reisadvies
Voor je op reis gaat is het slim om het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te bekijken. Zo ben je altijd op de hoogte van het laatste reisadvies, de (veiligheids)risico’s die in het land gelden en heeft de ambassade nog enkele tips voor jouw reis.
Daarnaast kan je je ook aanmelden voor de Informatieservice van Buitenlandse Zaken. Daarmee blijf je voor, tijdens en eventueel na je reis op de hoogte van de veiligheidssituatie van het land waar je naar toe gaat. Je ontvangt dan een SMS bij een (dreigende) crisis. Je kan er ook voor kiezen om de ambassade te laten weten wanneer en met wie je in dat land bent. Ze kunnen je dan op de hoogte houden van sociale evenementen, verkiezingen en andere relevante zaken.
3. Wisselkoers
Voor ik op vakantie ga vind ik het fijn om te weten wat de wisselkoers is van de euro en de valuta van het land waar ik heen ga. Dat geeft je op reis een beetje gevoel bij het geld dat je pint en uitgeeft. Want na een avondje uiteten op Sumatra dacht ik bij het krijgen van de rekening à 300.000 Indonesische roepia: ‘Wow, wat een geld!’ Bleek dat we die avond slechts €19 hadden betaald voor een uitgebreid diner voor twee personen inclusief een paar glazen rum-cola.

4. Geldigheid van je paspoort
Ben je 18 jaar of ouder? Dan is je Nederlandse paspoort tegenwoordig 10 jaar geldig. Ruim voor je op reis gaat is het verstandig om even te kijken hoe lang je paspoort nog geldig is. Binnen Europa moet je paspoort nog twee maanden geldig zijn, na terugkomst in Nederland. Ga je buiten Europa op reis? Hier zijn andere regels aan verbonden die per land kunnen verschillen. Voor veel landen geldt dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn, na je vertrekdatum uit het land van bestemming.
Voor de actuele informatie over de geldigheid van je paspoort kan je het beste de ambassade of het consulaat van het land waar je heen gaat raadplegen.

5. (Doorreis)visum
Een visum is een officiële toestemming om een land binnen te reizen en in dat land te verblijven. Het is dus niet alleen belangrijk om de geldigheid van je paspoort te controleren, maar ook of je een (doorreis)visum nodig hebt. Je hebt drie opties:
1. geen visum vereist, ongeacht je verblijfsduur;
2. visum verplicht als je langer dan een bepaalde tijd blijft;
3. (doorreis)visum verplicht, ongeacht je verblijfsduur.
Voor sommige landen is het zelfs verplicht om een visum aan te vragen als je alleen in dat land bent voor een overstap en het vliegveld niet verlaat. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Verenigde Staten waar je een ESTA aan moet vragen. Hou hier dus rekening mee voor je op reis gaat.
Voor de actuele informatie over visa kan je het beste de ambassade of het consulaat van het land waar je heen gaat raadplegen.
6. Weersverwachtingen
Voor ik op reis ga zet ik altijd een paar bestemmingen in mijn weer-app en kijk ik dagelijks naar de voorspellingen. Niet dat die altijd even betrouwbaar zijn, maar ik vind het leuk voor de voorpret. Toch is het handig om ook even verder te kijken. Bijvoorbeeld naar de hoogtemeters en het klimaat waar je in terecht komt. Zo bleek het in Berastagi – Sumatra veel kouder aan te voelen dan de voorspelde 19 graden, omdat we op 1.300 meter hoogte zaten. En tijdens een quad tour door het natuurreservaat van Paracas – Peru had ik er niet aan gedacht dat het in een woestijn hard afkoelt na zonsondergang. Toen we tijdens de rit ook nog een deel van onze groep kwijtraakte en we met onze gids al zoekend in het donker door het reservaat scheurde, was een extra vest geen overbodige luxe geweest.

7. Kledingvoorschriften
Misschien overbodig om te benoemen, maar het verdiepen in de kledingvoorschriften van je bestemming(en) kan nooit kwaad. Ga je naar een religieus gebouw, dan weet je dat je in veel gevallen je schouders en knieën moet bedekken. Maar ook in plaatsen kan je aan bepaalde kledingvoorschriften moeten voldoen. Bijvoorbeeld in Banda Aceh – Sumatra waar ze leven volgens de Sharia. Ook hier is het aanbevolen om schouders en knieën te bedekken. Zelf neem ik altijd een pareo mee op reis. Handig als je het koud hebt tijdens een nachtelijke treinrit, je lichaamsdelen moet bedekken, als handdoek op het strand.. Tja, waar eigenlijk niet voor?! Een pareo mag daarom zeker niet ontbreken op jouw reislijstje met must-haves.

8. Internationaal rijbewijs
Ben je van plan om in het buitenland op een (motor)voertuig te gaan rijden? Vergeet dan niet om op de website van de ANWB na te kijken of je een internationaal rijbewijs aan moet vragen. Dit is eigenlijk niet meer dan een vertaling van je rijbewijs voor in het buitenland waarmee het voor iedereen duidelijk welke voertuigen je mag besturen. Je internationale rijbewijs koop je in een ANWB winkel.
Let op: het internationale rijbewijs is géén vervanging van je Nederlandse rijbewijs. Dat is namelijk het officiële document en moet je altijd bij je hebben in de auto.
Mis je nog dingen in dit reislijstje met voorbereidingen voor je reis? Laat het mij weten in de reacties!