Waarom jij je volgende vlucht wilt zoeken met Google Flights.

Ook al ben ik pas 29 lentes jong, ook ik ben vroeger in het reisbureau geweest om mij te laten informeren over vakanties en vliegtickets. Al snel ging ik speuren op het internet en boekte ik mijn tickets via vergelijkingssites, maar tegenwoordig ben ik echt groot fan van Google Flights. En ik denk dat ik ervoor kan zorgen dat jij dat ook bent na het lezen van deze blog.

Waar, wanneer of hoe lang. Weet jij het al?

Er zijn meerdere redenen waarom Google Flights een handige zoekmachine is voor vliegtickets die je naar je volgende bestemming gaan brengen. De eerste reden is de manier van zoeken naar vliegtickets.

Weet je wel wanneer je (ongeveer) wilt vliegen, maar nog niet waarheen? Of weet je wel waar je heen wilt en hoe lang, maar wil je het moment laten afhangen van de ticketprijs? Allebei is mogelijk!

Als eerst vul ik de vliegvelden in waar vanaf ik zou kunnen vertrekken. Voor mij zijn dat bijvoorbeeld Amsterdam en Dusseldorf voor intercontinentale vluchten.

Selecteer de vliegvelden waar je vanaf zou willen vertrekken.

Je weet waar je heen wilt, maar nog niet precies wanneer.

Stel je voor, je wilt binnen nu en zes maanden twee weken rondreizen op Sumatra (Dit is trouwens echt een aanrader! Droom maar eens weg bij deze reisvideo van Sumatra.). Dan type je bij bestemming ‘Sumatra’ in, en laat je Google voor een willekeurige datum vliegtickets zoeken. Vervolgens klik je in het zoekvenster op een datum, en selecteer je ‘Flexibele datums’. Hier zie je dat je kan kiezen uit verschillende specifieke maanden, of de komende zes maanden gezamenlijk. Ook kan je hier de reisduur aangeven, variërend van een weekend tot 2 weken. Ik selecteer een reis van twee weken in de komende zes maanden. In de zoekresultaten zie je dat je al voor €598 rechtstreeks op Medan kan vliegen als je reist van 22 november tot en met 8 december. Medan is de hoofdstad van Sumatra en geeft je toegang tot het prachtige Noorden van het Indonesische eiland.

Je weet je reisbestemming, alleen nog niet wanneer je wilt gaan.

Je hebt nog geen vakantiebestemming op het oog, maar weet wel wanneer je wilt gaan.

Weet je nog niet waar je heen wilt maar wel wanneer je wilt gaan? Dit vind ik persoonlijk het leukst. Dan voer je alleen de data in waarop je (ongeveer) wilt vertrekken, en ga je de wereldkaart afspeuren naar leuke bestemmingen die bij je wensen passen. Je kan bovenaan in de wereldkaart ook nog filteren op onder andere het aantal tussenstops en de maximale vluchtduur. Ook het filter voor de ticketprijs vind ik erg handig.

Zo wisten wij in 2018 niet waar we heen wilde gaan, alleen wel dat we tussen 10 november en 10 december 3 weken op pad wilde gaan. De bestemming moest buiten Europa liggen met de voorwaarden dat een ticket minder dan €600 kostte en dat we daar konden snorkelen. Zo kwamen wij, in combinatie met informatie over de beste reistijden, uit op Guadeloupe. Een prachtige archipel in het Caribisch gebied.

Hi Google, verras mij met nieuwe bestemmingen.

Een bijkomend voordeel: je boekt direct bij de luchtvaartmaatschappij.

Eerlijk gezegd heb ik nooit bewust over dit punt nagedacht, tot we in 2018 een ticket naar Nicaragua hadden geboekt via Google Flights. Een paar maanden voor we zouden vertrekken werd het erg onrustig in het land. Demonstranten in verschillende steden van Nicaragua begonnen met protesten tegen de hervormingen van de sociale zekerheid die door president Daniel Ortega waren opgelegd. Dit liep zo uit de hand dat er honderden mensen door zijn overleden en het reisadvies werd aangescherpt. Dit is natuurlijk geen prettige gedachte als dat je vakantiebestemming is. Ik ben meteen gaan kijken naar de opties die we hadden. Daarvoor heb ik heel wat fora, Facebookpagina’s/-groepen en andere website afgespeurd. De reis annuleren was geen optie omdat het reisadvies oranje was. Je hebt dan geen recht hebt op een vergoeding van de gemaakte kosten. De laatste optie was om vanuit Managua door te vliegen naar Costa Rica en daar een rondreis te maken.

Gelukkig kwam Delta met een oplossing: in de week voor je zou vliegen mocht je kosteloos je vlucht omboeken naar een andere bestemming. Echter kwam je hiervoor niet in aanmerking als je via een vergelijkingssite had geboekt, dan moest je het met die partij op zien te lossen. En je raadt het al: die partijen gaven niet thuis of lieten passagiers weten dat – omdat het reisadvies ‘slechts’ oranje was – ze niet geholpen konden worden. Sinds we dit hebben meegemaakt zal ik altijd direct bij een luchtvaartmaatschappij boeken. Better safe than sorry.

Uiteindelijk liep het voor ons helemaal goed af: er waren vele wijzigingen opgetreden in ons vluchtschema naar en vanaf Managua. Daarom hadden we recht op het kosteloos annuleren van de vlucht en kregen we ons geld terug. Toen zijn we een paar maanden later naar het tropische Guadeloupe gevlogen.

Uitzicht vanaf Fort Napoléon des Saintes op Terre de Haut - Guadeloupe - Where to next
Uitzicht vanaf Fort Napoléon des Saintes over Terre de Haut.

Kortom: Google flights is leuk, makkelijk én verstandig. Probeer het zelf maar eens via www.google.com/flights. En Nicaragua.. die bestemming blijft op het to-do lijstje staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *